Blog#107-Leer je sneller Nederlands zonder Engels?

Dyslexie zoeken naar jouw puzzelstuk

Leer je sneller Nederlands zonder Engels?

“Inmiddels heb ik wel door dat het praten goed op gang komt, als ze halverwege niveau A2 zijn. ” Ze” zijn de buitenlandse medewerkers van zijn bedrijf die hij graag extra toekomstmogelijkheden biedt. Een aantal hebben dankzij de cursussen ook ècht promotie gemaakt binnen zijn bedrijf.
We zaten in de ontvangstkamer met een kopje koffie en hadden overleg. We bespraken de vorderingen, de nieuwe kandidaten en wie wèl of niet een vervolgcursus NT2 gingen volgen. “Trouwens“, vervolgde de werkgever, “het is opvallend dat een aantal werknemers van wie ik dacht dat het een flinke uitdaging zou worden, juist sneller Nederlands proberen te praten dan de ‘hoger opgeleiden’.
Leer je misschien sneller Nederlands zonder Engelse voorkennis?”

Wat denk jij? Léér je sneller Nederlands zonder een gezamenlijke Engelse taal?

“Is dat niet vreemd eigenlijk?” Hij keek me vragend aan. “Hoe denk jíj dat ’t komt dat ze sneller Nederlands proberen te spreken?” vroeg ik hem. Hij dacht even na en mompelde iets over een paar talen waar ‘werkelijk geen woord van was te verstaan’. Hij vertelde over communicatie op de werkvloer die soms met ‘handen en voeten’ ging omdat deze werknemers wel andere Oost-Europese talen náást hun moedertaal spraken, maar geen Engels begrepen.

Hoe los je spraakverwarring dan op?

Ik stuur ze dan ’t liefst zo snel mogelijk naar jou toe, want ik wil dat Nederlands de taal op de werkvloer is. Soms zoek ik op de werkplaats naar een collega die het voor mij kan vertalen naar het Engels of Duits. Maar ja…. die werknemers zijn natuurlijk niet in dienst om steeds te tolken. Die hebben hun eigen werkzaamheden.”

Ís Engels een ongewenste rem om Nederlands te leren?

Met die vraag kwam het gesprek op:

  • de hoger opgeleide werknemers in bedrijven die soms al méér dan 10 jaar in Nederland wonen en absoluut geen noodzaak voelen om onze taal te leren.
  • de neiging om het gesprek tòch maar even snel in het Engels te doen omdat ze zich schamen voor die eerste fases waarin het gesprek natuurlijk nog op eenvoudig taalniveau is.
  • ònze neiging om bij het minste accent al onmiddellijk Engels te gaan praten en zo de leerkansen tot 0 te reduceren voor de nieuwkomer(s).
  • hun gevoel van onbehagen als de nieuwe taal vooral nog tot veel verwarring en onbegrip leidt.
  • hoe verleidelijk het is om “veilig” op Engels over te gaan.
  • begrijpen hoe hulpeloos en klein je je kunt voelen als je jouw gedachte nog niet op een volwassen manier kan verwoorden in een andere taal.
  • jouw eigen ervaring toen je bijvoorbeeld opeens Frans moest spreken tegen een campingbaas.
  • hoe populair vakantieparken of campings voor veel Nederlanders in Zuid-Europa zijn, omdat er Nederlands gesproken wordt.
  • het onvermijdelijke dat  jij als gesprekspartner je ook moet wíllen verplaatsen in die werknemer/collega/buren. In ruil voor hùn inspanning hebben ze jòuw steun nodig in de vorm van begrip, respect en heel veel geduld en aanpassing.

Het belang van de rol van de Nederlandstalige gesprekspartner

Het zou zomaar de titel van een blog of boek kunnen zijn.
Zó treffend verwoord door een gevorderde cursist die buiten mijn werkkamer nog steeds last had van een soort faalangst.

Toen mijn baas opeens zèlf heel langzaam Nederlands ging praten en zijn waardering, begrip en respect uitsprak voor mijn vorderingen. Ja, toen ging het opeens veel makkelijker om het Nederlands op de werkvloer te gebruiken”.

Natuurlijk had deze werkgever dat begrip en respect. Hij had het alleen nog nooit eens uitgesproken, bekende hij toen ik hem ernaar vroeg.

Spreek jij óók je waardering uit als jouw werknemer/collega/vriend of buurman/buurvrouw Nederlands leert en met jou in het Nederlands wil spreken?

Wil je meer weten over NT2 bij DLV? https://www.dutchlessonveldhoven.nl 

Interesse in een blog over DLV? https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/blog102-durf-jij-nederlands-te-praten/

Reviews? https://www.facebook.com/pg/dutchlessonveldhoven/reviews/