“Durf jij Nederlands te praten?
Ík dúrf niet in het Nederlands te praten, maar ik woon al best lang in Nederland. Ik begrijp veel maar word nerveus als ik Nederlands moet praten.”
Dit soort berichten ontvang ik….. en meestal in het Engels geschreven.
Herken je het volgende?
“ I would like to have Dutch lessons, I live in the Netherlands for a long time, my level of Dutch is B1 but I think my grammar is still a big struggle for me. I can speak but I am a little bit afraid of speaking Dutch. When I have to write my level is like A1. I would love to improve my grammar level of Dutch to B2. For me its very important to speak the language properly .
I hope you can help me with my issues of the language.”
Begrijp jij óók alle Nederlandstalige mails?
Ze worden door gevorderde cursisten prima begrepen en consequent volgt het antwoord toch in het Engels. Zo jammer van al die lessen, kosten, tijd en energie die ze eraan hebben besteed. Het beïnvloedt hun kansen op banen, op zelfstandig functioneren, het ontspannen communiceren met de buren of een praatje bij de bakker.
Bang om fouten te maken?
Spreekt de ander jóuw taal (foutloos)? Grote kans dat je dit met nee beantwoordt. En….. geloof me…..veel Nederlanders spreken en schrijven hun moedertaal óók niet foutloos.
Ik vind het vervelend als ze even op mijn Nederlandse reactie moeten wachten…
Ja, dat gebrek aan geduld van de luisteraar is nèt zo vervelend voor jou. Geef ze je meest charmante glimlach en geef jezelf een denkbeeldige schouderklop. Bedenk dat al die Nederlanders ook ervaring hebben met het leren van vreemde talen en in een andere taal ook zoeken naar de juiste woorden.
Wist je dat veel van die ongeduldige Nederlanders die snel Engels met je gaan praten, zèlf in Frankrijk geen woord Frans durven te spreken? Dat het Duits vaak ook niet vlekkeloos gaat? Dat het Engels van veel Nederlanders “steenkolen Engels” wordt genoemd?
Wist je trouwens dat
- er een “ongeschreven wet” is dat Nederlanders al snel Engels gaan spreken zodra er één persoon in de groep geen Nederlands spreekt?
- men het onbeleefd vindt om Nederlands te blijven spreken in de beschreven situatie?
Goed bedoeld, maar helaas helpt het jou niet om Nederlands te oefenen.
Wat helpt om te durven spreken?
- Begin klein met een “goedemorgen en een dank je”
- Kijk eens naar de reactie van de luisteraar. Grote kans dat veel Nederlanders zich gevleid voelen dat je onze taal wilt spreken.
- Vertel dat je Nederlands leert en dat het voor jou belangrijk is om de taal te horen en te spreken.
- Vraag aan je directe Nederlandse omgeving of ze langzaam Nederlands willen spreken.
- Antwoord vooral in het Nederlands en fouten maken hóórt bij alles wat een mens leert.
- Bouw je zinnen in het Nederlands met de woorden die je al kent.
- Humor en samen lachen breekt de spanning.
Wat helpt zéker niet?
- Je zinnen meteen net zo lang willen maken als in je moedertaal of in het Engels.
- Perfectionisme: van jezelf en dus geen fouten mogen maken.
- Je schamen voor je fouten.
- De zinnen vanuit je moedertaal vertalen in het Nederlands…. niet doen.
- Nederlandse partners of vrienden die graag hun Engels of zelfs in jòuw moedertaal tegen je praten hun gang laten gaan.
In het laatste geval:
Blíjf Nederlands spreken en vertel je gesprekspartner(s) dat je alléén beter kunt worden in het Nederlands als zíj óók Nederlands blijven praten.
Wat zijn jouw ervaringen met Nederlands praten? Mis jij ook nèt dat ene puzzelstukje om ook echt te gaan schrijven en praten in het Nederlands?
Krijg jij de steun van je Nederlandstalige omgeving bij het leren van het Nederlands of zoek je een professioneel steuntje in de rug om over die drempel te komen?
Kijk eens op https://www.dutchlessonveldhoven.nl
Wil je meer ervaringen lezen over lessen bij Dutch Lesson Veldhoven en ben je op zoek naar dat laatste puzzelstukje om echt Nederlands te gaan praten?
https://www.facebook.com/pg/dutchlessonveldhoven/reviews/
Wil je meer lezen over het recept Nederlands leren?
https://www.logopedie-dyslexie-silvia-linssen.nl/blog93ken-jij-het-recept-om-nederlands-te-leren/