Blog#180-Overweldigd als brugklasser door alle vakken

Overweldigd worden in de brugklas.

Overweldigd worden in de brugklas

Was ik vroeger ook zo ‘overweldigd als brugklasser’ door al die nieuwe vakken? Het schoot door mijn hoofd toen ik het toegestuurde PDF bestandje opende en Hoofdstuk 1 Frans tevoorschijn kwam.

Veel nieuwe indrukken

Voor elke brugklasser is de overgang van de vertrouwde basisschool naar het voortgezet onderwijs spannend. Hoe erg je die basisschool wel ‘gehad’ hebt, toch komt er wel heel veel op je af. Nieuwe locatie, een school meestal verder weg, nieuwe mensen, veel verschillende docenten maar vooral veel nieuwe vakken en indrukken.

Voorschot benadering’ VO

Vooral al die nieuwe vakken en met name de talen zijn een flinke uitdaging voor leerlingen met dyslexie. Voor de zomervakantie had ik voorgesteld om voor de start van het brugklasjaar een begin te maken met Frans. Moeder en dochter reageerden positief. Vandaag zouden we een begin maken met Frans en dochter keek me verwachtingsvol aan. Nee, ze had er zelf nog helemaal niet naar gekeken, maar samen bekijken ? Opeens was die drempel.

Vreemde lettercombinatie en een andere uitspraak…

Voor veel leerlingen met dyslexie roept die eerste kennismaking met een vreemde taal een herinnering op aan groep 2 of 3. Het ontdekken dat al die letters voor een klank staan. De ontdekking dat jouw klasgenoten dat ogenschijnlijk vanzelf oppikken, maar dat bij jou een soort onmacht bovenkomt.’Waarom kan ik niet met die letters toveren en mijn vriendje wel?’ Begrijpelijk dat er bij die vreemde talen een lichte paniek ontstaat en je misschien denkt: ‘Houdt die spellingellende nou nooit op?’

Daarom ‘voorschot benadering’ vreemde talen

Soms beginnend met Engels en in dit geval met Frans. Puur uit praktisch oogpunt, want om een onbekende reden waren de boeken Engels nog niet gearriveerd. Gedoceerd in ‘hapklare’ blokjes bespreken we de typisch Franse taaleigenschappen en hoe  we direct vanaf het begin ordening aanbrengen door gebruik te maken van inzicht.

Hoofdstuk 1 Frans

Als we daarna in het hoofdstuk bladeren, herkent ze enkele besproken eigenaardigheden en komt er een lach. Het vertrouwen in zichzelf en onze aanpak begint voorzichtig te komen. Fijn als je kunt helpen om die stap naar de brugklas makkelijker te maken.

Meer over spelling weten? Kijk eens op https://www.spellingprof.nl 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *